Како да изградите силен стисок за BJJ и Grappling

467

Javor  Vrkljan е долгогодишен кондиционен тренер кој меѓу другото е специјализиран и за борци. Соработувал со голем број на врвни борци како што се Игор “the duke” Покрајац, а во серија текстови своето богато знаење ќе го сподели со нашите читатели.

Дали се бавите со submission grappling, Brazilian jiu jitsu или ММА, морате да имате силен стисок. Едноставно ако имате јак фат имате и предност, во случај на недоволно јак фат имате проблем. Мртвото кревање е чист пример.  Замислете дека пробувате да кренете 150кг од под и имате раце, грб, глутеус и нозе доволно јаки да го подигнете тој терет. Единствен проблем кој го имате е да можете во раце да држите тежина од 150кг. Јасно е тоа дека подигнување на таков терет е невозможно да се направи и целото тело ќе биде лимитирано само поради недоволно силниот стисок. Истото претставува и во борбата.

Во статијата ќе ви покажам неколку едноставни вежби кои ги користат моите борци со цел развивање на силен стисок

 1. Згибови со користење на кимоно

– Овој вид на згибови е специфичен, тој треба да се користи за боречки спортови со кимоно, пример jiu jitsu, judo и  sambo

– Освен кимоно можете да користите и дебела крпа

– Ако сакаме да ја зголемиме тежината на вежбата можеме да додадеме тежина

 

 

 

 

 1. Згибови на дебела шипка

 • Со овој вид на згиб го доведуваме стисокот во тешка позиција. Ако сакаме позицијата да ја направиме потешка треба да користиме слободна шипка, која слободно би се движела, со што повеќе сме го зголемиле напорот на стисокот и силно сме ги контролирале мускулите на подлактицата
 • Во случај да немате дебела шипка можете да намотате крпа околу постоечката шипка и со тој начин да го зголемите напорот на стисокот
 • Истото важи и за бенч клупата, веслањето, мртвото подигнување со здебелување на шипката. Ќе приметите како мускулите на подлактицата се активираат дури во првиот сет од вежбата. Но имајте во предвид дека ќе треба да го намалите теретот кој го користите
 1. Замавнување со превртен кетлбел

 • Замавнувањето со “kettlebell” со нормален фат (фатен за рачката) е самиот по себе доста тежок, но тој може да стане потежок ако го фатиме кетлбелот за телото како што е демонстрирано на сликата
 • Кај спортистите каде овој фат не претставува голем проблем кетлбелот може да се премачка со сапун и слично
 1. Качување по јаже

 • Покрај тоа што со вежбата се активираат мускулите на горниот дел на телото, сигурно е тоа дека најголемиот товар го превземаат мускулите на подлактицата и со самото тоа вежбата е одлична
 1. Згибови на медицинка

 • Многу тешка вежба која ги активира мускулите на подлактицата
 • Поради тоа што топката при кревање се ротира, силно го активира стабилизаторт на трупот
 1. Farmer’s walk

 • Со вежбата ќе ги зајакнеме мускулите на грбот, рамената, стомакот и ќе развиеме снажен стисок
 • Вежбата е едноставна за изведување, одете што подалеку можете со “kettlebell” или тегови