Одржани семинари за Џит Кун До, ММА и Бразилска Џиу Џица во Македонија на наше присуство на семинари организирани надвор од РМ

424

Членовите на “Д Стронгест Македонија” многу често учествуваат на ЏКД семинари и тоа како во Македонија, така и надвор од Македонија. Благодарение на Алексовски Ивица, основачот на “Д Стронгест & РУТС БЏЏ” во нашата држава биле светски легенди од светот на боречките вештини и спортови.

Во понатамошниот текст ќе издвоиме неколку организирани семинари со светски легенди од делот на боречките вештини како што се:

– Карлос Њутон – ММА;

Семинар со ММА легендата Карлос Њутон   

– Жорж Переира – Вале Тудо, ММА, БЏЏ;

ММА Семинар со Жорж Переира   БЏЏ Семинар со Жорж Переира

– Проф. Роберт Наумоски – БЏЏ, ММА;

  

Специјална единица "Волци"  

  

  

– Џавит Бајрами – Таи Бокс, Кик Бокс;

Таи Бокс семинар со Џавит Бајрами
Таи Бокс семинар со Џавит Бајрами

– Проф. Цезар Лима – БЏЏ;

IMG_6055   DSC07025

– ГМ Љубомир Јорданов – ЏКД, ФМА;

ЏКД Семинар со ГМ Јорданов   

– Проф. Бојан Мирковиќ – БЏЏ;

– Алекс Петорв – Крав Мага

Крав Мага Семинар

Крав Мага Семинар

Крав Мага Семинар

Крав Мага Семинар

Крав Мага Семинар

Основачот на “Д Стронгест & РУТС БЏЏ” Алексовски Ивица до сега учествувал на повеќе семинари надвор од  Р. Македонија и лично се запознал и тренинрал со:

– Гуру Ден Иносанто – ЏКД, ФМА;

– Сенсеи Ерик Полсон – ММА, Граплинг;

– ГМ Ричард Бустиљо – ЏКД, ФМА;

– Игор Покрајац – ММА;

– Луиз Паљарез – БЏЏ;

– Гокор Чивичијан – ММА; Граплинг, Самбо;

– Чико Мендез – БЏЏ;

– Франк Бурцински – ЏКД, БЏЏ;

– Славен Планиниќ – ЏКД, ФМА;

– Ибраим Инал – БЏЏ;

Воглавно ЏКД семинарите во Македонија ги организира и води  Алексовски Ивица.

ЏКД семинарите обработуваат техники од џкд, од кали, од самоодбрана, од организација на тренинзи итн. На овие семинари присуствуваат сите наши членови од “Д Стронгест”, но многу често присуствуваат и наши пријатели-колеги од други боречки вештини кои сакаат да си го надополнат своето знаење.

Во наредниот дел се наведени некои од семинарите (доколку ги неведеме сите наши семинари одржани во Македонија и семинари на кои сме учестувавале надвор од Македонија ќе ни треба многу поголем простор на нашиот сајт само за овој дел)

21.11.2008 година – ЏКД & Кали семинар

локација : Скопје

– водител Алексовски Ивица

Семинар за членовите на ЏКД клубовите , за подобрување на квалитетот на техниките кои секојдневно ги тренираа во матичните клубови. Исто така овој семинар беше одличен за меѓусебно запознавање на нашите членови.

2011 година – ЏКД & Kали & ММА семинар

водител: Алексовски Ивица

200015_1013547273079_1656979261_42919_4675_n

 

Овој семинар се одржа во месец јули ( членството на Д Стронгест беше преполовено поради летните одмори ) и имаше околу 80 учесници. Покрај нашите членови имаше и учесници од други вештини ( аикидо, џудо, АО “Никоб” ). На овој семинар се увежбуваа основни техники од Кали ( ескрима, нож, голи раце ), но се увежбуваа и понапредни техники. Основачот на “Д Стронгест”, Алексовски Ивица заедно со своите инструктори и членови и овој семинар го организираа на високо ниво.

октомври 2009 / 2010 – Стрит фајт семинари

локација : Маврови Анови

– водител Алексовски Ивица

Редовен семинар во природа за продлабочување на дружењето меѓу членовите од ЏКД клубовите Д Стронгест Македонија. Семинарот траеше 3 дена, се тренираше на отворено, но исто така се тренираше во реални услови во внатрешниот дел од хотелот, спаринзи на скали, сите членови беа облечени во секојдневна облека ( фармерки,јакни и сл. ). При тренирањето на разните сценариа имаше и дел кога се изведуваше спаринг на скали, со намалено светло … исти услови како на пример во некоја дискотека. Овој вид на тренинг беше нов момент за повеќето учесници.

 

декември 2009 година / 2010 година – Кик – Таи бокс семинари за ЏКД Инструктори и за Отворен семинар 

локација : ЏКД Центар за боречки вештини , Скопје

водител Џавит Бајрами

асистент Алексовски Ивица

Семинар наменет само за ЏКД Инструкторите кои се под водство на Алексовски Ивица се одржа ден порано во Центарот за боречки вештини “Д Стронгест”. Семинарот беше насочен кон подобрување на техниките од кик бокс и таи бокс. Светскиот шампион во Таи Бокс , Џавит го подели своето големо познавање од кик и таи боксот со ЏКД Инструктори. Многу од техниките и методите кои ги покажа беа од школата на светски познатиот мајстор и првак во К 1, легендарниот Едни Хаг. Овој семинар беше најава за предстојниот семинар кој требаше Џавит да го одржи во Скопје.

 

23/24.04.2011 година – ЏКД & Досе Парес Ескрима

локација : Софија,Бугарија

– водител ГМ Ричард Бустило

– асистент ГМ Љубомир Јорданов

На овој семинар учествуваа 9 членови од Д Стронгест Македонија предводени од Алексовски Ивица. ГМ Бустило – еден од првите ученици на легендарниот Брус Ли имаше широк репертоар на прикажани техники. Првиот ден ( вкупно 5 часа ) се увежбуваа техники од Досе Парес Ескрима – техники со ескрими и со нож. Бидејќи одој ден се поклопи со верскиот празник Велигден имаше и натпревар : кршење со јајца каде што представник од Д Стронгест го освои второто место од повеќе од 100 учесници. Дружењето меѓу уцесниците по овој натпревар се подигна на повисоко ниво. Вториот ден ГМ Бустило прикажа техники кои и самиот Брус Ли ги тренирал и им ги предал на своите ученици како што е ГМ Бустило.

 

април 2010 година – семинар “Да се дружиме и почитуваме”

локација : Скопје ( сала во Автокоманда )

организатор : Ивица Алексовски

учесници : ЏКД клубовите Д Стронгест Македонија под водство на Алексовски Ивица

                Винг Чунг клубовите под водство на Ѓоре Костовски

                Карате клубот Металург под водство на Мирче Јанушевски

                Џиу-Џицу клубовите под водство на Александар Ацески

Семинарот беше организиран од Алексовски Ивица со помош на своите “колеги” од други боречки вештини со цел поголемо дружење на луѓето кои водат поголема група на млади луѓе во своите клубови, тренерите, членовите во клубовите, публиката која што беше присутна во салата. Имаше над 140 учесници и како што гласеше и мотото на семинарот да се дружиме и почитуваме така се одвиваше и текот на семинарот. Секоја вештина се тренираше по 45 минути. Интересно беше со на пример каратистите можеа да тренираат винг чунг или џит кун до, членовите од џит кун до клубовите може да тренираат карате итн. На крајот се заврши во најголем ред и се постигна тоа што беше и замислено.

Од 2010 до денес (2014 година) Алексовски Ивица одржал семинари во:

– Минхен, Германија…2014 година;

– Тирана, Албанија…2012 година;

Во Македонија одржал повеќе семинари за Џит Кун До, ММА и Бразилска Џиу Џица во:

– Специјалниот одред на Министерството за Внатрешни Работи “Тигар”, Единицата за Брзо распоредување на Министерството за Внатрешни Работи, Специјалниот Одрен на Армијата на Р. Македонија “Волци”, Воената Академија, Полициската Академија, Служби за обезбедување итн…

– клубовите за боречки вештини “Д Стронгест & РУТС БЏЏ” во Скопје, Охрид, Прилеп, Куманово итн…

– основи и средни училишта (државни и приватни)…